torsdag 13 augusti 2009

Jag och Mademoiselle




För ett tag sedan upptäckte jag att det finns något som heter Antikt & Miljö bara en liten bit bort från mitt välbesökta Sopstationen. Förra veckan var jag där och kikade och fingrade på ett par olika fina stolar. Sedan dess har jag tänkt och funderat och kollat upp priser på sälj- och auktionssidor. Idag var jag där igen, gick sedan hem och funderade lite till och släpade sedan med mig sambon dit för att få ett andra utlåtande. Positivt. Två tusenlappar fattigare, men en underbar stol rikare. Knappast ett fynd, men ett inte helt tokigt pris heller vad jag förstår. Speciellt inte med tanke på att en nyproducerad går loss på över 7000 kronor! Så nu äger jag min första designklassiker någonsin, en Mademoiselle från Edsbyverken designad av Ilmari Tapiovaara från 1960. Min första och kanske blir det inga fler. Vem vet. Men fin är hon, min alldeles egen Mademoiselle.

Dagens







Har varit ledig idag utan för många "måsten" och självklart har det blivit ett par besök på second hand. På Erikshjälpen fann jag allt det här. Två tallrikar och tre assietter Orion UE Gefle. En djup tallrik Victoria Rörstrand. En fin korg. En fin lurvig kudde. Två skira gardinlängder (som dock ska få ett helt annat användninsområde). Dagens skörd, heltenkelt.

Danskt finpapper och en spegel

Igår hade vi besök av en göteborgare som aldrig varit i Köpenhamn, vilket vi såklart fick se till att åtgärda! Det är faktiskt en riktigt bra sak med Malmö, 35 minuters tågfärd så är man i en annan stad i ett annat land!



Blev ingen storshopping dock. Bara några fina pappersrullar. Inte så dåligt det förstås.



En bit papper har redan hamnat på baksidan av en handspegel jag fyndade för några månader sedan. Hade egentligen tänkt mig tyg där, men i brist på passande sådant får det här duga.



Och så här ser fröken ut när hon speglar sig med kameran i högsta hugg!

Svea




Förra veckan hittade jag den här sängstommen på Sopstationen. Precis en sådan jag letat efter. En ordentligt tillverkad möbel är denna Svea från Bjärnum. I måndags fick jag den hit och därmed har vår golvyta minskat ännu mer.

Trots att den är snygg precis som den är, så ska den slaktas. Jo, just det. Det ska kapas lite här och målas lite där. Köpas madrasser och kläs med tyg. Sedan hoppas jag att det ska likna en soffa som tagit lite inspiration från bland annat den här nedan, fast på mitt sätt.


Bild: www.deconet.com

Slutresultat kommer förhoppningsvis upp här om några veckor!

torsdag 6 augusti 2009

Längs 24:an





Ett annat ställe som besöktes under helgen var Skånes Bohagstjänst som ligger längs väg 24 i höjd med Örkelljunga. Mycket blandat även här. Och visst hittade jag lite grejer. En röd knäckebrödsburk som man kan hänga på väggen. Fyra koppar (utan fat) ur serien Smide från UE Gefle. Allt för en 50-lapp. Kopparna har dock sina skavanker. En är nästan helt felfri, men de andra har missfärgningar av varierande grad. Hade hoppats på att få bort en del, men har inte lyckats. Så jag tror inte att jag vill servera kaffe i dem. Men jag tycker så mycket om dem, så jag får väl hitta på något annat med dem. Kanske krukor till kryddväxter?

4-våningsloppis



Äntligen ett inlägg! Det har varit fullt upp för mig på sistone. Har jag inte jobbat, så har jag varit iväg på annat mer eller mindre hela tiden.

Helgen som gick var det 40-årskalasfirande och familjeumgänge på schemat. En del av tiden tillbringades i Örkelljunga i norra Skåne där mina föräldrar bygger nytt hus. Där hann jag med ett par loppisbesök. Bland annat ett ställe som kallas Lustiga huset, beläget i byns gamla järnhandel. Fyra våningar som är sneda och vinda så att man tror att huset ska rasa när som, med massor av prylar av blandad kvalitet. Har varit där en gång tidigare och då fann jag några tallrikar som syns på sista bilden här. Den här gången hittade jag inte lika roliga grejer, men något blev det ändå. Två par färgglada grytlappar och två assietter att komplettera de här kopparna och faten med.